KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Biblioteka

Zapraszamy do biblioteki szkolnej, bo … ,,czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła.” (Wisława Szymborska)

Dzień tygodniaGodziny pracy
Poniedziałek8.30-14.00
Wtorek8.30-15.00
Środa8.30-15.00
Czwartek8.30-15.00
Piątek8.30-13.30

Biblioteka szkolna jest interdyscyplinarną pracownią szkolną. Wspiera i ułatwia realizowanie programu dydaktycznego i wychowawczego szkoły, jak również jest znaczącym ogniwem życia kulturalnego szkoły. 

Nad wszystkim czuwa nauczyciel-bibliotekarz
Justyna Wachowiec

Dzieci czytają książkiW naszej bibliotece możesz:

  • czytać i wypożyczać książki, czasopisma,
  • przeglądać ciekawe książki z księgozbioru podręcznego,
  • korzystać ze słowników, encyklopedii,
  • odrabiać lekcje,
  • korzystać z ksero

Z zasobów biblioteki korzystają nasi uczniowie, nauczyciele oraz pozostali pracownicy.

W bibliotece znajduje się ponad 7 tysięcy książek, są to:

  • lektury,
  • literatura piękna,
  • literatura popularnonaukowa,
  • literatura pedagogiczna i metodyczna dla nauczycieli,
  • księgozbiór podręczny,
  • podręczniki
  • zbiór czasopism z różnych dziedzin.

W roku szkolnym 2012/2013 rozpoczęła się komputeryzacja biblioteki szkolnej. Księgozbiór wprowadzany jest na bieżąco do bazy danych za pomocą programu komputerowego „Librus”.

Podczas przerw i po lekcjach czytelnia jest chętnie odwiedzana  przez uczniów, którzy czytają ulubione pozycje książkowe, przeglądają czasopisma, bądź korzystając z księgozbioru podręcznego, odrabiają lekcje i przygotowują się do konkursów. 

Młodsi czytelnicy z klas I-III doskonalą technikę czytania korzystając z książeczek zgromadzonych specjalnie dla nich: bajeczek, wierszyków i krótkich opowiadań.

Dla szczególnych miłośników czytelnictwa powołany jest zespół asystentów bibliotecznych. Jego członkowie pomagają w pracy bibliotekarza, jak i realizują swoje pomysły na spędzenie czasu z książką.

W grudniu 2015 roku nasza szkoła zakupiła do biblioteki ponad 180 nowych książek w ramach rządowego programu ,,Książki naszych marzeń”, które cieszą się dużym zainteresowaniem wśród naszych uczniów, zarówno tych młodszych jak i starszych.

Ponadto już po raz trzeci bierzemy udział w projekcie ,,Mały Książkomaniak”, kierowany przez Dom Kultury 502 w Łodzi. W ramach projektu w naszej szkole działają trzy kluby, rozwiązują różne zadania czytelnicze i otrzymują za nie nowe książki, współczesnych autorów.

Dwa razy w roku odbywają się kiermasze książek, podczas których każdy może znaleźć coś dla siebie, kupić interesującą go książkę i wzbogacić w ten sposób swoją domową biblioteczkę.

Nauczyciel biblioteki wraz z chętnymi uczniami chodzi na zajęcia z głośnego czytania w Przedszkolu Miejskim nr 4. Biblioteka szkolna organizuje udział w lekcjach bibliotecznych w bibliotece publicznej oraz spotkania autorskie.Dziewczynki czytają przedszkolakom

Biblioteka szkolna jest również organizatorem wielu konkursów czytelniczych, literackich oraz plastycznych. Informacje na ich temat są na bieżąco ogłaszane wśród uczniów oraz ich rodziców.